Oncologiefysiotherapie

Behandeling

De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Deskundigheid

Door middel van een extra opleiding (4 jarige master) naast de reguliere fysiotherapieopleiding heeft zij de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen van deze medische behandelingen zijn van belang om de oncologische patiënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Tevens is de oncologiefysiotherapeut in staat om op adequate manier de oncologische patiënt te begeleiden  en te ondersteunen op psychosociaalvlak tijdens deze ingrijpende periode. Zij heeft daarnaast de vaardigheden om goed met alle andere partijen, die betrokken zijn bij de behandeling van de oncologische patiënt, te communiceren.

Beweegprogramma Oncologie

Het beweegprogramma oncologie is een fysiotherapeutisch begeleid trainingsprogramma dat in groepsverband wordt aangeboden aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. Wanneer u liever individueel wil komen trainen is dit ook mogelijk. Het programma kan worden ingezet als tweede stap in het revalidatieproces, wanneer na afloop van een uitgebreid revalidatieprogramma er geen doelen in het psychosociale domein meer zijn, maar nog niet het niveau is bereikt waarop door de patiënt zelfstandig gesport kan worden en er behoefte bestaat aan verdere begeleiding ter verbetering van het lichamelijk functioneren. Een deel van de mensen die kanker hebben of hebben gehad is lichamelijk te zwak om deel te nemen aan een uitgebreid revalidatieprogramma of het beweegprogramma, zij komen in aanmerking voor training onder individuele begeleiding van de oncologiefysiotherapeut.

Copyright © 2015 Actief Fysiotherapie | info@actieffysiotherapie.nl | 010-4187644 | Webdesign Nieuw Ontwerp | Disclaimer | Sitemap | Medewerker login