Oncologie beweegprogramma

Voor de medische behandeling

Door voor de behandeling de spierkracht, het uithoudingsvermogen, de bloedcirculatie en de longfunctie te verbeteren, herstelt u sneller na de operatie. Ook zorgt lichaamsbeweging ervoor dat het risico op complicaties kleiner wordt en u vaak minder lang hoeft worden opgenomen in het ziekenhuis.

Tijdens de medische behandeling

Door in beweging te blijven tijdens de behandeling,
voorkom je dat je veel last hebt van bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat het beter is om echt te trainen, in plaats van alleen te bewegen. Dit houdt in dat je een trainingsinterventie volgt, van minstens 2 tot 3 keer per week, waarbij je spierkracht en conditie traint. Dit kan bij Actief in een kleine groep, of individueel.

Revalideren na de medische behandeling

Bij Actief fysiotherapie is het mogelijk om te komen revalideren in een kleine groep, of individueel. De oncologiefysiotherapeut werkt hierbij samen met andere disciplines binnen de eerste lijn zoals de ergotherapeut, di√ętiste of psycholoog.

Palliatieve fase

Als genezing niet meer mogelijk is, is het toch heel belangrijk om zo fit mogelijk te zijn/blijven. Hoe fitter u bent, hoe beter de kwaliteit van leven en hoe langer u zelfstandig blijft. Door actief te blijven, houdt u zo lang mogelijk zelf de regie over uw leven. Bij Actief zijn er verschillende mogelijkheden om in beweging te blijven, zowel onder begeleiding als zelfstandig.

De behandelingen worden vaak vanaf de 21 e behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Wanneer u geen aanvullende verzekering heeft, zijn er vaak nog andere mogelijkheden met betrekking tot vergoeding. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met onze oncologiefysiotherapeut. Een verwijzing van uw huisarts of specialist is gewenst
en soms ook noodzakelijk.

Voor meer informatie over bewegen bij kanker: www.fysiotherapieenkanker.nl