Handtherapie

Handtherapie richt zich op de behandeling van hand- en polsklachten. Het is een specialisatie binnen het vakgebied van een fysiotherapeut.

De klachten kunnen voorkomen na een trauma, door overbelasting, na een operatie of door ziekten/aandoeningen. Een hand- of polsklacht kan zich bevinden in spieren, botten, pezen, zenuwen, huid en/of gewrichten. Daarnaast kan voorkomen dat een hand- of polsklacht in relatie staat met de arm, elleboog en schouder. Ten gevolge van de klacht kunt u zich beperkt voelen in uw dagelijkse handelingen, zoals uw werk, huishouden, sport of hobby’s. Handtherapeuten zijn op de hoogte van verschillende letsels en aandoeningen.

Deskundigheid

De handtherapeut bij Actief Fysiotherapie is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie (NVHT). Na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut is er een vervolgopleiding tot handtherapeut voltooid. De benodigde kennis en vaardigheden zijn aanwezig om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, soms in samenwerking met uw huisarts, specialist of een ergotherapeut. 

Handtherapie bij Actief Fysiotherapie

Wanneer u zich aanmeldt voor handtherapie bij Actief Fysiotherapie, zal er eerst een intake plaatsvinden. De handtherapeut brengt uw klachten en uw behandeldoelen in kaart, waarna samen met u het behandelplan wordt opgesteld. De behandeling kan bestaan uit het adviseren en instrueren hoe u uw dagelijkse handelingen kan hervatten, het doornemen van functionele oefeningen om de hand- en polsregio te versterken of het vervaardigen of aanbrengen van een spalk of tape.

Verwijzing en vergoeding

De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering door uw zorgverzekeraar. Er is geen verwijzing nodig om uw klachten te laten beoordelen, waardoor u direct een afspraak kan maken met een handtherapeut. Er kan een verwijzing afgegeven worden door uw huisarts of specialist, dit is afhankelijk van de medische diagnose en behandeling. Wanneer overleg nodig is, werkt de handtherapeut samen met uw huisarts of specialist.